Någon att lita på

Detta är en tid av både värme och kyla. Frosten försöker få grepp om människorna men den tinar fort mellan varma hjärtan och hjälpande händer. Julen handlar om en flyktingfamilj som sökte skydd och ett litet barn som fick börja sitt liv i en krubba, i stället för i ett tryggt hem. Den här vinter kommer vi minnas som en av de kallaste i vår tid, när politikerna vänder ungdomarna ryggen och många är dom som sover på gatan. Vi kommer aldrig ge upp för det som är rätt. En fristad för de som flytt från våldet. Låt det bli en jul vi mins som kan hedra den medmänskliga uppgiften vi har att hjälpa varandra.

Det går inte att säga hur många helt vanliga ungdomar som nu frusna försöker sova i tunnelbanan, eller som går flera mil för att hålla sig varm om nätterna. Men det är för många. Vissa kämpar på med skolan även fast de inte vet vart de ska få skydd om kvällen, andra har tappat hoppen och försöker ordna mat för dagen.

Vi ordnar akuta sovplatser så mycket som vi kan. I lokaler som vänligen öppnar upp någon kväll i veckan eller hos snälla människor och volontärer. Ungdomarna själva hjälper till att hålla ordning och samarbeta, fixar med logistiken och stöttar varandra. Tillsammans klarar vi oss bättre.

En av våra volontärer fick ett brev i handen i förra veckan av en av de som brukar sova på en av våra tillfälliga sovplatser. Där stod det “jag hade tänkt att ta mitt liv igår, när ditt sms kom med en fråga om jag behövde någonstans att sova. Att det finns dem som du, någon att lita på, gör att jag orkar lite till idag, och kanske i morgon också”.

Vi behöver hjälp med olika behov som gör livet lite lättare. Det är kläder för att hålla sig varm, sovsäckar till våra akuta sovplatser, mobiltelefon eller påfyllt kontantkort, SL-kort för att ta sig till skolan och besök hos läkare eller andra vårdartiklar. Skoskav kan vara förödande för den som inte har ett hem, och ett SL-kort kan göra skillnaden för att sova ute en natt eller kunna ta sig till en akut sovplats. Det gör skillnad.

Det är såklart inte hållbart att ha det såhär. Inga människor ska behöva bo på gatan, inga skolungdomar ska behöva skämmas att komma skitig och oduschad till lektionen, inga sjuttonåringar som flytt för sitt liv ska behöva kämpa dubbelt så mycket för att överleva i Sverige. Det är en skam som kommer förfölja oss i historien, om sjuttio år minns vi den det här årets medmänskliga haveri och vi kommer lova varandra “aldrig igen”.

Men just nu behöver vi både jobba akut och långsiktigt. Swisha ditt bidrag till de akuta behoven för de som inte har någonstans att krypa in i julvärmen. För de vars nya år är lika med nya sår på fötterna och i hjärtat. Det kan göra den största skillnaden för den som precis håller sig flytande.

Swisha ditt bidrag till 0705698676
märk bidraget med “omid”, som betyder hopp