Uttalande – 10 dagar strejk

PRESSKONFERENS 2017-08-15
Del 2 i strejken

Det har gått tio dagar. Vi är rörda över allt stöd vi har fått. Det känns som att Svenska folket är med oss. Sitter här med oss på trappan. Sprider vårar budskap. Stöttar oss när visa vill skada oss. Vi är inte ensamma längre. Vi vill tacka för allt stöd. Tack vare er kan vår strejk fortsätta.

Vi går inte i skolan för någon annan eller för att få stanna i Sverige, vi går i skolan för att vi vill ha en framtid. Vi är inte maktlösa så länge vi tar kontrollen över våra liv. Studerar och kämpar. Vi lär oss hela tiden, av att strejka och av att plugga, om hur världen fungerar. Vår strejk är historisk och vi kommer aldrig ge upp innan utvisningarna stoppar. Hur länge vi strejker är upp till politiker och migrationsverket, det är dom som ska ge oss svar. Nu vill vi berätta om nästa steg i vår plan, vad vi gör när skolorna börjar, för att vi ska kunna fortsätta kämpa för våra rättigheter.

Strejken slutar inte när skolorna börjar, den blir större. Den blir nationell. Vi kommer strejka i varje skola. De som åker härifrån nu lämnar inte strejken, den tar den med sig. På alla lektioner sitter vi på golvet. Vår oro och vår rädsla försvinner inte när vi går in i klassrummet, så vi strejkar även där. På raster och på lunchen ska vi sitta i entrén eller i fiket och strejka. Vi sitter på golvet tillsammans. Alla elever får vara med och stötta oss. Vi kommer dela bilder och videos på hur ungdomar i hela Sverige fortsätter strejka i skolan. Detta är en sittstrejk i skolan i hela Sverige.

Strejken på medborgarplatsen är hjärtat av strejken. Vi tänker inte lämna utan vi fortsätter sitta här tills samhället tar ansvar för oss. Härifrån skickar vi meddelanden till politiker och fortsätter driva kravet om att stoppa utvisningarna. Skillnaden är att vi har hela Sverige i ryggen när skolan börjar. När det händer stora saker och vi behöver samlas så kallar vi alla som kan till Stockholm. Här pumpar hjärtat, här kan vi samlas. Alla skolstrejker är våra händer och fötter. Vi blir en hel kropp, vi är ett. Tillsammans kommer vi att bli en av de största strejker i Sverige i modern tid.

På vår senaste presskonferens ställde vi alla partier frågor om varför de inte gör mer för amnesti? Vad är det ni väntar på? Varför är ni inte här? Det är ni som behöver ta ansvar och fatta politiska beslut. Fredrik Beijer från migrationsverket har inte sagt nånting till oss. Det är du som kan stoppa utvisningarna genom ett rättsligt ställningstagande. Varför gör du inte det?

Vår strejk fortsätter, i hela landet. Alla ungdomar i Sverige är välkomna att sitta med. Så kan strejken fortsätta växa. Nu i hela landet! I morgon i hela världen!