Uttalande – 5 dagar strejk


Uttalande från sittstrejken Ung i Sverige
2017-08-11

Vi började strejka söndag på mynttorget den 6 augusti kl 10.00 och bjöd in Mikael Ribbenvik att komma och träffa oss för att vi ska kunna stoppa utvisningarna till Afghanistan. Första dagen regnade det hela tiden och vi var genomblöta hela natten. Igen ville ta ansvar, men vi vägrade gå. Vi blev fler. På tisdagen kom nazisterna och angrep oss med hatet. Ingen Ribbenvik kom, men vi vägrade att gå och vi blev fler. På onsdagen fick vi veta att vi inte kunde vara på mynttorget längre för att vi var för många och det var för farligt. Vi gjorde ett historisk demonstrationståg genom Stockholms centrum för att kunna strejka på en större plats, människor som såg oss längs gatan grät och hejade på oss. Vi kom till Medborgarplatsen trötta av allt som hänt. Ingen representant från samhället mötte oss där, men vi organiserade oss och fortsatte strejken. Vi blev fler.

Mikael Ribbenvik svarar på vårt öppna brev i ett mejl natten till torsdag och förklarar att han inte tänker hjälpa oss, det är politikerna som måste göra det. Riksdagspolitiker har hälsat på, vissa har sagt att de stöttar oss. På torsdagen efter fem dagar av strejk så kommer representanter från regeringen Gustav Fridolin, Maria Ferm och migrationsminister Helene Fritzon. Vi säger välkommen, vi har väntat på er.

Men ingen ger oss svar på vårt krav – att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Varför? Alla har sagt att de är någon annan som måste göra det. Vem tar ansvar? Flera har sagt att vi har rätt, att Afghanistan är inte säkert. Varför gör ni inget?

Ni kan inte lura oss. Vi vet att ni kan stoppa utvisningarna till Afghanistan. Migrationsverket gör bedömningar om hur vi ser på säkerhetsläget i andra länder. Fredrik Beijer du är rättschef, du kan ta ett rättsligt ställningstagande om Afghanistan. Ni har gjort det förut, varför kan ni inte göra det nu? Afghanistan är inte säkert och i er egen rapport står det att det kommer försämras. Mikael Ribbenvik du är ansvarig på migrationsverket, hur ska du garantera våran säkerhet?

Politiker ni har makten. För att stoppa utvisningarna till Afghanistan så kan ni ge amnesti till ensamkommande. Låtsas inte att det är någon annan som har rollen att driva politik i Sverige, det är ni som kan ta politiska beslut. Vi vill fråga partierna vad de tänker göra.

Liberalerna har sagt att man borde stoppa utvisningarna till Afghanistan. Bra, men varför ställer ni er inte bakom kravet på amnesti?
Centerpartiet vill i ena stund pausa utvisningarna till Afghanistan och i andra stund mena att det är ett säkert land. Vad är det ni vill? Ge oss ett svar.
Moderaterna säger inget till oss. Varför säger ni inget när vi ropar på hjälp? Varför låter ni oss skickas till döden?
Kristdemokraterna har sagt att fler unga Afghaner borde få stanna. Hur vill ni göra det möjligt? Vad gör ni för att det ska hända?
Vänsterpartiet vill stoppa utvisningarna till Afghanistan och ge amnesti. Ni håller med oss men vilka handlingar gör ni för det? Varför är inte fler av era ledare här?

Miljöpartiet säger att de inte vill utvisa oss men att de måste på grund av opinionen i riksdagen. Är det ni som är martyrer eller är det vi som är offer för er politik?
Socialdemokraterna säger om och om igen att det är migrationsverkets beslut. Leder inte Löfven det här landet? Varför vägrar ni ta ansvar för konsekvenserna av er politik? Varför vill ni int ge oss amnesti?


Ni har makten men ni skyller ifrån er. Politikerna och migrationsverket har möjlighet att ge amnesti eller att ta ett rättsligt ställningstagande om att Afghanistan inte är säkert. Vi kan inte vänta medan ni skyller på varandra, det här handlar om våra liv. Vi mår inte bra. Vi har inte mått bra på flera år för ni har behandlat oss såhär. Ni har förnedrat oss. Men vi är starka tillsammans och tänker inte flytta på oss innan utvisningarna till Afghanistan stoppas.

Vi har rätt att överleva. Vi har rätt att demonstrera. Vi har rätt till trygghet. Vi har rätt att ha roligt. Vi har rätt till utbildning. Vi vill leva i Sverige och bygga det här landet starkare. Vi vill leva i ett demokratiskt land. Vi vill ha hopp om en bättre framtid.

Vi väntar på ert svar. Migrationsverket, när tar ni ansvar för vår säkerhet? Politikerna, när beviljar ni oss amnesti i Sverige? Ni har gjort det förut, ni kan göra det igen. Vi ger aldrig upp.